Fantastica metafora……

Posted: 20 august 2009 in Piticisme, Politika si nu prea

Intr-o incredibila prezentare, mi-am revazut un film drag si fantastic. Nu, nu ma refer la distributia lui, nu ma refer la incredibila prezenta scenica a acestor monstrii sacrii ai cinematografiei romanesti. Nu….. !

Ma refer la metafora de peste timp, pe care acest film mi-o prezinta:

Imagineaza-ti o masa mare , bogata , plina de toate bunatatile atat de interzise cetateanului de rand. Un cetatean de rand , amarat , zdrentaros , nespalat si mirosind a transpiratie , a sudoare , a munca. Un cetatean care isi plateste birurile , darile si impozitele impozitelor ce impoziteaza alte impozite si asta doar pentru a tine larga si plina aceasta masa la care el nu a fost invitat niciodata.

Va puteti imagina asta???

E greu de imaginat?

Dar sa va imaginati cum cei bogati de la masa cea larga si plina de bunatati , il invita totusi si pe zdrentaros doar si pentru a ii oferi ultima cina, va puteti imagina???

O tara in incapacitate de plata, o tara care are o  pierdere zilnica de 18 milioane de euro , o tara cu un aparat birocratic plin de angajati pe sistemul nepotilor, verilo si unchilor de dupa mama si tata , un sistem care este conectat la un sistem de perfuzii finaciare international , doar si numai pentru faptul ca asta ar asigura linistea si inluenta externa pentru momente  viitoare? Asta nu mai este o metafora! Este o realitate. Realitatea unei tari care ofera siguranta si deplina libertate de gandire si simtiri , unor tortionari comunisti , unor lideri politici cu radacini si sange comunist , o tara care ofera conditii optime de crestere pentru un sistem administrativ si economic ce depinde de deciziile unor oameni politici aflati sub influenta unor servicii atat de secrete incat nici nu le cunoastem numarul si functia lor. O tara unde fostii ofiteri ai serviciului de securitate de dinaintea anilor 90 , s-au transformat in antreprenori si miliardari de carton cu nume si renume in toate ramurile industriei si economiei . O tara unde , CETATEANUL , acel  sarac zdrentaros si plin de sangele care ii curge pe nas , de la toti pumnii birocratiei si impozitelor , de abia mai rasufla si cu ultimul efort incearca cu disperare sa se arunce pe geamul larg deschis al unei democratii bune doar pentru cei care fac parte din sistem .

Asta va puteti inchipui? Sau poate este o metafora???

Da…..

O fantastica metafora….. peste timp.

Si atunci…..

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte!

Comentarii
  1. dramoleta spune:

    M-ai lasat fara grai cu chestia asta…
    Cata dreptate ai! Asta e realitate, nu metafora, nu fictiune.
    Mi-a facut placere sa revad si secventele din film.
    Nici filme nu mai facem.

  2. Jenika spune:

    Din pacate…..
    Din pacate……..
    😦

Lasă un comentariu