De la Giulush la Ogra si Iernut

Posted: 22 iulie 2009 in Touristul turistic
Etichete:, ,

Motto :

” Acasa e locul unde inima fuge prima data cu mintea si sufletul.”

Jenika de la San Jose

Acest post e pentru un domn.

Domnul Radu.

Papa mersi de poze.

Comuna Ogra din jud. Mures este unitate administrativ teritoriala cu persoanalitate juridica de drept public , are patrimoniu propriu si capacitate juridica deplina.
Comuna Ogra se intinde pe o suprafata de 5.216,99 ha teren : 294,20 in intravilan si 4922,79 in extravilan , invecinandu-se cu comunele : Sanpaul , Mica , Ganesti , Cuceredea , Iclanzel , Band si orasul Iernut .
Satele componente ale comunei sunt :
Ogra , localitatea de resedinta a comunei , aflata la DN 15 respectiv E60 , intre localitatile Sanpaul si Cipau , pe malul stang al raului Mures ( amonte )
Dileul Vechi , situat la drumul judetean Ogra –Band pe malul drept al raului Mures , la o distanta de 3km fata de localitatea de resedinta .
Giulus , aflat in partea de sud-est a resedintei de comuna , in directia orasului Tarnaveni la o distanta de 6km fata de resedinta .
Lascud , situat pe aceleasi coordoate ca si satul Giulus ( localitati vecine si apropiate ) la o distanta de 7 km fata de resedinta comunei .
Autoritatea Consiliului local si a primarului se exercita asupra colectivitatilor existente in satele componente ale comunei atestate documentar dupa cum urmeaza : Ogra in 1376 ( Wgra) , Dileul Vechi in 1344( Delleu ) , Giulus in 1413 ( Gyulatelke ) , Lascud in anul 1414 ( Lachkad ) si Vaideiu in anul 1336 ( Vytalu )

Multi probabil nu au auzit in viata lor de existenta acestor trei locuri minunate. Poate ca si mai multi nu au sa le vada niciodata. Insa cu siguranta eu revad cu ochii mintii mereu si mereu locurile in care mi-am petrecut copilaria si vacantele. Oameni minunati , gazde primitoare , primul loc primordial unde mancarea era o sarbatoare la fiecare masa , locul unde Soarele saruta cu aceasi intensitate in fiecare dimineata Pamantul. Acolo am cunoscut pentru prima data dragostea si pasiunea pentru mancare , acolo pentru prima data am cunoscut complexitatea si nobletea simplitatii. Acolo am invatat cum miroase painea proaspata scoasa de pe vatra  , acolo mi-am dat intalnire cu aroma branzei si al casului taiat si impreunat cu sunca de porc tinuta in sare la pastrare. Acolo am am mancat pentru prima  data lichia de varza si lichia de ceapa cea mai buna de pe Planeta. Acolo am copilarit. Acolo …. de la Giulus la Ogra si Iernut.


iernut

elesteele_iernut_cipau_satelit

750_ani

galerieFoto_22

galerieFoto_3715

DSC01016

scan00032


Comentarii
 1. anca spune:

  jenika,dupa cum am mai spus ,cu alta ocazie,mare nostalgie te apasa! adevarat graiesti,faine locuri,nu cunosc decit Iernutul,am copilarit ,o buna parte din copilarie,la Ludus(aproape de Iernut)! nu am mai intilnit ,de atunci,locuri si oameni ca in acele locuri! e valabil si pentru Tg. Mures!

 2. mirko spune:

  padron pardon problems? nu te mao vad/citesc lucri la gloaba?

 3. Jenika spune:

  @Anca… Amintiri hranite de discutiile cu mon Papa… si-a pus internet si m-a hranit cu pozele la strabunicii mei…era si pacat sa nu deschiz clontzu sa nu zic nimika…..
  :))

 4. Jenika spune:

  @Mirko…
  Coane mare…Scuze…mii de scuze …am lucrat la doua materiale proprii despre jurnalismul romanesc primero si secundo despre clasa politica… Studii de caz…
  Acum le pun sus… a durat ceva si am fost absorbit…
  Munca nu gluma….
  Sa videm de mio iesit….
  :))

 5. marius spune:

  frumoase locuri, frumosi oameni. Ca de altfel zona asta Mures-Bistrita 🙂 haisa zic si Cluj (ca m-a adoptat) 😉

 6. Jenika spune:

  Frumos e putin spus….trebe neaparat sa si manci si sa stai de vorba cu oamenii de acolo…. E incredibil….

 7. raluka spune:

  supr….acolo am copilarit………..este superb….

 8. Jenika spune:

  Raluka….
  Acolo am copilarit si eu uneori in vacantele de vara sau la sfarsitul de saptamana cand ai mei dadeau cate o fuga printre picaturi….
  :))

 9. Nu te cunosc Jenika din San Jose, dar eu, care am copilarit la Giulus, am invatat la scoala din Giulus, inca mai am parintii la Giulus si am ramas cu nostalgia Giulusului acela de demult in suflet – nu am avut alta alternativa decat sa ma fac scriitor. Am scris in cartile mele de poezie despre Giulus, am scris in insemnarile si caligrafierile mele literare despre satul meu natal, am scris o monografie sentimentala despre El, publicata sub titlul GIULUS – FILE DE MONOGRAFIE (Editura Ardealul, 2008), am organizat cele doua intalniri cu fiii satului: in iunie 1993, la implinirea a 580 de ani de la prima atesare a asezarii, si in mai 2008, la implinirea a 595 de ani de la prima atesare. Iar pozitia mea sociala actuala, de scriitor de literatura si filosofie se datoreaza, in buna masura Giulusului… Sunt interesat de opiniile Dvs. pentru viitoarea editie a monografiei, pe care urmeaza sa o editez in preajma datei aniversare a asezarii, in 2012, cand vom sarbatorii 600 de ani de la prima atesare a satului. Va propun sa tinem legatura, sa participati la eveniment, iar eu as putea valorifca o parte din materialele sentimentale pe care le scrieti. As avea nevoie si de cateva sumare date biografie si de o poza de-a Dvs.
  Cu cele mai bune ganduri,
  Lector universitar doctor EUGENIU NISTOR

 10. Pardon: data aniversara este 2013! Scuze!
  Cele bune la San Jose si oriunde pe globul terestru. Deja este prea mic!

 11. DAN spune:

  BUNA ZIUA DOMNUL NISTOR DA AS VREA SA FIU SI EU UNUL DEI FII SATULUI DAR E POSIBIL SA FIE TINUT AN AUGUST 2013 ASA CUM AM VAZUT SCRIS DE D-STRA DACA AS PUTEA SPONSORIZA EU FORMAZIA DE MUZICA POPULARA SI CATE O BERE LA FIE CARE PERSOANA CU RESPECT PENTRU D-STRA SI MULTE SALUTARI

 12. DAN spune:

  SI CU MULT RESPECT VA APRECIEZ VOINTA PENTRU CE-IA CE FACETI PENTRU SATUL GIULUS

 13. DAN spune:

  AR FI FERICITI MULTI OAMENI BATRANI CARE MAI TRAIESC SA ANIVERSAREA A 600 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE A SATULUI NOSTRU SI PENTRU BUNICI NOSTRI SI PARINTII D-STRA

 14. DAN spune:

  EU POT SPUNE DESPRE MINE CA AM COPILARIT LA GIULUS MIA ADUC AMINTE CA TOATE VACANTELE DE VARA ERAM ACOLA SI PANA LA URMA MAM SI CASATORIT AN GIULUS PENTRU MINE E O AMINTIRE FOARTE FRUMOASA IAR ACUM AM O FETITA DE UN AN SI DEBIA APUC SA VINA AGUST SAMI DUC FATA ACASA SA VADA BUNICI SI STRABUNICA SI BINENTELES SATUL AN CARE AM COPILARIT AS SCRIE MAI MULTE DAR MAINE AM ZI GREA LA REVEDERE…

 15. Anonim spune:

  asteptam fiiiiiii satului an luna august

 16. Anonim spune:

  an satul giulus

 17. Anonim spune:

  jud mures com ogra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s